Hatay İnşaatçılar ve Boyacılar Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Mehmet Alakuş, Hatay’a bir serbest bölge kazandırılmasının Hatay’ın kalkınmasını hızlandıracağını kaydetti.
Türkiye’nin ilk serbest bölgesinin Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimleriyle Hatay’a açıldığını, ancak dönemin siyasetçilerinin bu bölgeye sahip çıkmaması nedeniyle kapandığını kaydeden Alakuş, geçmişten kalan bir alacağı olan Hatay’ın tüm dinamiklerinin bu işe baş koymaları ile Hatay’a yeni bir serbest bölge kazandırılabileceğini ifade etti. Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Alakuş; “Mustafa Kemal Paşa 1923’te cumhuriyeti kurmuş ama kafasında Hatay var ülke perişan halde bir sürü sorun var. Ama paşa 1926 yılında TBMM’den döviz ve pasaport izni çıkarıyor. (Alınan karar bende mevcut) Hatay’a serbest bölge çalışması yapmaları için bir heyet gönderiyor. Düşünün ki o yıllarda paşa Hatay’ın ne kadar önemli ve stratejik bir yer olduğunu biliyor. Yine aynı şekilde bir kararla otuzlu yıllarda yine bir heyet gönderiyor ve Hatay için ömrünün son dönemlerinde hayatını hiçe sayarak Hatay’ın anavatana katılması için son hamlelerini yapıyor ve huzur içinde canını teslim ediyor.
HATAY LOBİSİ DERHAL FAALİYETE GEÇMELİDİR
Şimdi Hatay’ın gelmiş geçmiş en büyük projesine nasıl sahip çıkılmamış onu paylaşacağım sizinle. Tabi ki paşa geçmiş yıllarda mecliste serbest bölgenin tohumlarını atmış. Yine de uzun yıllar sonra Türkiye’de 1953 yılında serbest bölge kanunu çıkmış. Şimdi sıkı durun Türkiye’nin ilk serbest bölgesi 1956 yılında bakanlar kurulu kararı ile Cumhurbaşkanı Celal Bayar, başbakan Adnan Menderes ve bakanlar kurulu kararı ile Hatay İskenderun olmuş. (Bu karar da bende mevcut sayın valim Mustafa Masatlı beye, de bir dosya halinde verdim.) Demek ki biz Hataylılar da geçmişten gelen bir hastalık var verilen hakkımızı bile alamamış lobi oluşturamamışız. Türkiye’nin ilk serbest bölgesine sahip olamamışız. Şimdi bu verilmiş hakkımızı isteme zamanı gelmiştir. Ne yapmamız lazım; başta Hatay valim Mustafa Masatlı tüm siyasiler ve STK’lar büyük bir çalıştay toplantısı yapmamız gerekiyor. Bu toplantıya ticaret bakanı, sanayi bakanı, enerji bakanı ve maliye bakanımızı davet edip bölgeyi ve önümüzdeki Suriye’nin imarını iyi anlatıp İskenderun’daki serbest bölge hakkımızı istemek olacaktır. Not serbest bölge yeri de İskenderun’daki Ahmet Tor kışlası olmalıdır. Niye mi orası çünkü önünde demir yolu, Kara yolu, liman, Hatay havalimanına bir saat Adana havalimanına bir buçuk saat mesafede harika bir konumda yer almaktadır. Esnaf candır hepiniz var olun inşallah” ifadelerini kullandı.
GENEL
27 Aralık 2024KÖŞE YAZILARI
27 Aralık 2024GÜNDEM
27 Aralık 2024GÜNDEM
27 Aralık 2024GÜNDEM
27 Aralık 2024GÜNDEM
27 Aralık 2024GÜNDEM
27 Aralık 2024