Otizm, son yıllarda görülme olasılığı çok hızlı bir biçimde artan bir nörogelişimsel problem haline geldi. Otizm, hala içinde birçok belirsizliği barındırması nedeniyle herkesin kendisinde konu ile ilgili bir şeyler söyleme, çocuklarımıza yardım ettiğini düşünerek müdahalelerde bulunma, ya da geçen günlerde yaşadığımız gibi kötü niyetli kişilerin çocuklarımızı suistimal etme cesareti bulduğu bir alan gibi görünmektedir. Otizmin gerçekten bilimsel olarak tanınması bu alana karşı farkındalığı arttıracaktır.
Otizmden etkilenmiş çocuğa sahip ailelerin ve bu çocuklarla çalışan eğitimcilerin belki de en çok problem yaşadığı alanların başında, Otizmde ilaç kullanımı gelmektedir
Otizmde ilaç kullanımı Otizmden etkilenmiş her çocuk için gerekli midir?
Hayır Otizmden etkilenmiş her çocuk için ilaç kullanımı gerekli değildir. Otizmde ilaç kullanımı otizmin yanında ek belirtiler olduğunda gerekli olmaktadır.
İlaç Otizmin çözümü müdür?
İlaç Otizmi düzeltmez,otizmin tedavisi özel eğitimdir.Ancak çocuğun ek bir takım problemleri varsa örneğin ‘Depresyon’u varsa nasıl diğer çocuklarda depresyon problemi oluyorsa Otizmden etkilenmiş çocuğunda depresyon problemi olabilir, otizmden etkilenmiş çocuğunda uyku problemi olabilir, davranış problemleri olabilir, biz otizmin yanında bu belirtileri tedavi etmek için ilaç kullandırıyoruz, eğer çocuğun otizmin yanında ekstra bir belirtisi yoksa ilaç kullandırmıyoruz.
İlaç tedavisi mi Özel Eğitime destektir yoksa Özel eğitim mi ilaç tedavisine destektir sizce?
Her çocuk özel eğitime gitmelidir,bu kesin ve şart bir durumdur, özellikle de çocuk ne kadar küçükse ne kadar yoğun ve doğru özel eğitim alırsa o kadar kazançlı durumdayız çocuk adına, eğer çocuğun ek bir takım sorunları olursa ve ilaçla halledilmesi gerekirse ilaç o zaman devreye girecek,ilaç şart değil ama doğru özel eğitim değişmez şart.
Gerekli olduğunda uygun biçimde ilaç kullanan çocuklarla ilgili, ben kendi adıma ilaç kullanması gereken ve uygun biçimde hekimler tarafından ilaç kullandırılan öğrencilerimle çalışmalarımızda daha hızlı ve başarılı ilerlediğimiz kanısındayım.
Uygun kullanıldığında eğer gerekliyse uygun dozda kullanıldığında eğitim çalışmalarım çok daha verimli geçiyor. İlaçların bireysel yan etkileri de olabilir yani siz bile bir antibiyotik aldığınız da hiçbir hekim o antibiyotiğin sizde yan etki yapmayacağını garanti edemez.Bir antibiyotik bir çocukta alerji yaptı diye tüm çocuklarda alerji yapacak diye bir şey yok, genellememek lazım, ilaç uygun düşmana uygun dozda kullanıldığında çok önemli bir silah olabilmektedir. Birçok ilacın etkililiği kanıtlanmıştır gerektiği zamanlarda da ilaç vermemek de çocuğa zarar verir.Çok basit düşünmememiz lazım “çocuğu uyutuyor” ilaç konusunda çok basit bir tanımlama olur. Amacımız dağın zirvesine tırmanmak ve oraya birçok yol var bazen bir yol tıkanabilir. O bir yola geçebiliriz,bazen ilaç yolu açık, özel eğitim yolu hep olmalı ama…
Ailelerimize ilaç kullanımı ile ilgili tavsiyelerim
En önemlisi hekim kontrolünde olacak, çocuklarda ilaca başlarken ilaca karşı ailenin negatif düşünceleri ve kullanım boyutunda kontrol eksikliği en çok yaşadığımız sorun. Başlarken başlamayı da bilmiyoruz,bitirmeyi de bilmiyoruz.Çok kontrolsüz ilaç kullanıldığı olabiliyor, iki yıl – üç yıl boyunca hiç hekime gitmeden aynı dozu devam ettiren aileler olabiliyor. O zaman bu ilacın bize faydası olmadı denebiliyor. Bildiğiniz gibi olumsuz örnekler çok çabuk yayılır. İlaç konusu da öyle çok fazla olumlu durum varken hep olumsuz durumlar konuşulur yayılır. Ailelerimiz kaygılı olabilir ama ilaçların antibiyotikten bir farkı yok. Örneğin sigara kanser yapar insanlar çocuklarının yanında sigara içer bu onları ürkütmüyor çünkü sigarayı biliyorlar ama ilaç bilinmediği için ürküp kaygılanıyorlar.İlaçlar uygun tanıda uygun kullanıldığında ciddi fayda sağlar bundan da mahrum olmamak gerekir.Ayrıca tekrar söylüyorum Otizm de de yüzde yüz ilaç kullanılacak diye bir şey yoktur.
GENEL
21 Kasım 2024KÖŞE YAZILARI
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024