Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde (MKÜ), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından “6 Şubat 2023 Asrın Felaketinden Asrın Birlikteliğine; Afetlere Karşı Toplumsal Dayanıklılık Çalıştayı” düzenlendi.
MKÜ Konferans Salonundaki programda Hatay Valisi Mustafa Masatlı, HBB Başkanı Mehmet Öntürk, ilçe belediye başkanları, MKÜ Rektörü Veysel Eren, Şili Deprem Derneği Başkanı Dr. Mario Lafontanía ve çok sayıda katılımcı hazır bulundu. Deprem felaketinin ardından afetlere karşı daha dirençli şehirler inşa etmenin yollarının tartışıldığı çalıştayda, alanında uzman isimler önemli açıklamalarda bulundu.
BİLİM ÖNCÜLÜĞÜNDE HAREKET EDİLMELİ
Çalıştaya katılan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, şehir planlaması ve bilimin rehberliğinde hareket edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Özellikle imar planlarına uyulmasının hayati önem taşıdığını belirten Başkan Öntürk, günü kurtaran ve uzun vadeli çözümler sunmayan uygulamalardan kaçınılması gerektiğini söyledi. Hatay’ın yeniden inşa sürecinde bilimsel yöntemlerin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Öntürk, “Bilimin ışığında hareket etmezsek, aynı hataları tekrarlamaya devam ederiz. Depreme dayanıklı şehirler inşa etmek için imar planlarına tam anlamıyla uyulması şart” dedi.
ŞİLİ’DEN GELE UZMAN BİLGİLENDİRDİ
Çalıştay kapsamında ayrıca, dünyanın en sismik bölgelerinden biri olan Şili’den önemli bir uzman da görüşlerini paylaştı. Şili Deprem Derneği Başkanı Dr. Mario Lafontanía, “Dayanıklılık Arayışı: Şili’nin Betonarme Binalar İçin Sismik Tasarım Uygulaması” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Dr. Lafontanía, Şili’deki sismik tasarım uygulamalarından örnekler vererek, betonarme binaların deprem karşısında nasıl daha dayanıklı hale getirilebileceğine dair bilgiler sundu.
Bilim insanları, uzmanlar ve yetkililerin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda, afetlere karşı toplumsal dayanıklılığı artırmanın yolları ele alınırken, Hatay gibi deprem riski yüksek bölgelerde alınması gereken önlemler detaylı bir şekilde tartışıldı.
GENEL
05 Şubat 2025KÖŞE YAZILARI
05 Şubat 2025GÜNDEM
05 Şubat 2025GÜNDEM
05 Şubat 2025GÜNDEM
05 Şubat 2025GÜNDEM
05 Şubat 2025GÜNDEM
05 Şubat 2025