Hatay Barosu’ndan çevre hassasiyeti

Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, Dörtyol’da alçı ocağı ve grafit ocağı yapımının doğayı olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Komisyon tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “İlimiz, Dörtyol ilçesi, Kuzuculu Mahallesi, Bülke Mevkii’nde tamamı orman sahası olan bölgede, ruhsat alanı 1087,50 hektar olan ve yıllık 200.000 ton kapasite ile alçı ocağı ve 10.000 ton kapasite ile grafit ocağı işletmesi yapılmasının planlandığı öğrenilmiştir. Ocak çalışmaları sebebiyle hafriyat kamyonlarının günlük 840 Ton grafit ve alçı taşının taşınmasının planlandığı bilinmektedir. Yapılması planlanan bu işletmenin bölgede bulunan ağaç ve bitki türlerini yok edebileceği, hayvanların ve insanların sağlığını olumsuz etkileyip yıllar içerisinde alçı-grafit ocağı faaliyetinden ortaya çıkan tozlarla solunum sistemi hastalıklarına yol açabileceği, projeyi takip eden bilim insanlarının görüşleriyle sabittir. Özellikle grafit tozu, solunum sistemi üzerindeki etkisi açısından en tehlikeli gazlardan biri olarak kabul edilmektedir. İşletmenin yapılması planlanan konumun içinde bulunduğu Amanos Dağları bu bölgenin oksijen kaynağı ve hemen yakınındaki Deliçay deresi içme ve sulama suyu kaynağı olarak bilinmektedir. Yerleşim alanlarının yakınında ve bağ, bahçe, zeytinlik ve orman alanlarında açık ocak işletmeye kalkışmak, önemli ve telafi edilemeyecek zararlara sebep olacaktır. Ülkemizin farklı bölgelerinde alçı-grafit ocaklarının, yapıldığı yerleşim bölgelerinde bulunan tüm canlılar için telafisi mümkün olmayan zararlara yol açtığı görülmektedir.

EKOSİSTEM BÜYÜK ZARAR GÖRECEK İlimizde yapılması planlanan işletmenin ruhsat alanının çevresinde yerleşim yerleri olduğu gibi meyve, sebze bahçeleri vardır; bu bahçeler toz ve kimyasal atıklarla etkileneceklerdir, dolaylı yollardan yer altı sularına karışan zararlı atıklar ile Deliçay olarak bilinen doğa harikası doğal yaşam alanı da zarar görecektir. Ülkemiz, giderek büyüyen çevre ve iklim sorunlarıyla karşı karşıyadır. Sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının sürekli ihlal edildiği günümüzde toplum yararını yok sayan bu tarz yatırımların tarihi, kültürel ve doğal varlıklarımızın insan eliyle yok edilmesi, sürdürülebilir yaşamı tehdit etmektedir. Dünyada ve özellikle ülkemizde, temiz su kaynakları kirlenmekte, verimli tarım toprakları ve orman varlıklarımız azalmaktadır. Tüm canlıların içinde yaşadığı çevre ve iklim krizi, önümüzdeki süreçte daha da yoğun hissedilecek ve eko-sistem üzerinde büyük bir baskı yaratacaktır. Bölgemizde yapılması planlanan alçı-grafit ocağı projesinin, çevreyi koruma mücadelesinin bu hassasiyetleri dikkate alınmadan hazırlandığı açıktır. Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi raporunun gereği olan halkın katılımı toplantısının, halkı yatırım hakkında bilgilendirmek, projeye ilişkin görüş ve önerileri almak üzere; projeden en çok etkilenmesi beklenen ilgili halkın kolaylıkla ulaşabileceği Valilikçe belirlenen merkezi bir yer ve saatte yapılması, ilgili yönetmeliğin gereğidir. Bu kurala rağmen toplantının halkın toplu ulaşım ile katılmasının mümkün olmadığı, şehir merkezine onlarca kilometre uzaklıkta olan ve telafi eğitimlerinin hala devam ettiği bir ilkokulda yapılmasının amaçlanması; bölge halkının menfaatleri gözetilmeden alınmış bir karar olarak gözükmektedir.  Halkın katılım toplantısının Valilik kararıyla 08.07.2021 tarihinde yapılması planlanmış olup, bölge halkının isteği ve taleplerimiz doğrultusunda; başka bir yerde daha fazla katılım sağlanabilmesi amacıyla toplantı daha ileri bir tarihe ertelenmiştir. Süreç aynı kararlılıkla takip edilecektir. Tüm bu bilgiler kapsamında, Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu olarak, bölgedeki tüm yaşam unsurlarının devamlılığını tehdit eden alçı-grafit projesine karşı olduğumuzu ve sürecin takipçisi olarak projenin gerçekleştirilmesine karşı atılması gerekli tüm hukuki adımlarda bölge halkının yanında olacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz” denildi.