HATAY BENİM ŞAHSİ MESELEMDİR
Hatay 1918 yılında Fransızlar tarafıdan işgal edildikten sonra ,1920 yılında iskenderun sancağı kurulmuş ve halep devletine bağlandı. Yani Hatay adı henüz konmamamış idi. O nedenle gazete manşetlerinde “Biliniz ki İskenderunu benim şahsi davamdır” şeklimde gazetede yer almıştır.
4 Ocak 1937 senesinde Ankarada (Ankarapalasta) Fransanın Ankara büyük elçidi PONDOT tunda bulunduğu bir toplantıda Atatürk, Pontos’a şöyşe diyor:Beni üzüyorsunuz korkarım ki beni meseleyi başka türlü halle mecbur bırakacaksınız.Biz hakımızı istiyoruz.Türk toprAĞINI Fransaya bırakmayacağım. Hatay işi benim şahsi davamdır.Ben miletime söz verdim ”Hatayı alacağım” diye.Nitekim Gazi Paşa 20 Mayıs 1938 tarihinde Mersinde Askeri kıtaları teftiş ediyor ve resmi geçit törenini hsta olduğu halde saatlerce ayakta selamlıyor. Atatürk Hatay ismini ilk 1938 yılında Ocak ayında “Son günlerde Hatay meselesi beni çok meşgul etti yoruldum ve tedirginim” 2 Kasım1936 yılında da “Antakya, İskenderun ve Havalisinin adı bundan böyle HATAY dır” diyerek Antakya, İskenderun ve havalisini bu isimle tanımlamıştır.
Buna benzer bir gazete yazısıda şöyle;
Şenköyiü kız Ayşe fitnat 15 mart 1918 ylunda Adanada “ Kırkasırlık türk yurdu düşman elimde esir kalamaz zamanı hgelince sizde kurtulacaksınız” sözleriyle Atatütkten Antakya iskenderun ve havalisinin kurtuluş vadini, almıştı.Gazeteciler Atatürke Paşam düşman kelimesi ağır değilmi. Bunu yertine ecnebi şejlinde yazsak.Atatürk hayır benim topraklarımı işhgal eden düşmanımdır cevabını verir. O zaman çıkan gazetede bu cümlede gazdetecilerin maşetlerinde Düşman yerine “Ecnebi”kelimesi yer almıştır.
Hatay, Hatay! Seni kuran aynı zamanda senin şhidin oldu. Atatürk “Hatay” diye bir vatan. Hataylı diye b ir millet yarattı.Ruhun şad olsun.