HATAY Mustafa Kemal Üniversitesindeki tedavisi tamamlanan yavru Akdeniz foku doğal yaşam ortamına bırakılmak üzere Mersin’e gönderildi
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Mersin İl Müdürlüğü, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ve SAD-AFAG işbirliği ile Üniversitemize ileri tanı ve tedavi için getirilen ve nesli tehlike altında olan yavru FOK’un tanı ve tedavileri Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi Ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKİYM) ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde yapılarak, doğal yaşam ortamına bırakılmak üzere Mersin’e gönderildi. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi Ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ; ”Kısa bir süre önce 25 Aralıkta Mersin ili Anamur ilçesi Ören Kumsalında anneden kopmuş bir Akdeniz foku yavrusu yalnız başına kumsalda hareketsiz halde bulunmuştu. 30 Aralıkta halsiz ve bitkin halde ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğretim Görevlisi Meltem OK ve SAD-AFAG refakatinde getirilen dişi ve 14.2 kg ağırlığındaki yavru Akdeniz Foku için üniversitemiz sağlık alt yapısı sefer edildi. Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde röntgen, kan hematoloji ve biyokimya analizleri ile enfeksiyon ve klinik muayenelerini takiben antibiyotik, paraziter ilaç ve yara tedavileri uygulanan ve türe özgü bakım ve beslemesi yapılan Fokun tedavilere olumlu cevap vermesi ve Mersin Akdeniz sahillerindeki yaşam ortamına gönderilmesine karar verildi. Bu süreçte karaya vurduğu sahilde köpekler de olduğu ve köpeklerin yavru Fok ile temas etmiş olabileceği ve yavru Fok’a Canin Distemper Virüs bulaşabileceği dikkate alınarak kan ve burun sürüntü örneklerinde PCR da Canin Distemper Virüs analizlerini gerçekleştirdik. Testin negatif çıkması sonucu Yavru Fokun Doğa Koruma Ve Kontrol Genel Müdürlüğü VII. Bölge Hatay şubemizi de bilgilendirerek ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğretim Görevlisi Meltem OK refakatinde doğal ortamına gönderme kararını aldık.” dedi.
ALTUĞ: TÜM HEKİMLERİMİZ İLE FOKLAR İÇİN GÖREVE HAZIRIZ
Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ: “Üniversitemizde bulunan Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezinin Yavru Akdeniz Fokları için uygun bir tedavi merkezi olduğunu ve tüm hekimlerimizin severek ve özverili bir şekilde bundan sonra gelecek foklar için göreve hazır olduğunu iletmek isteriz. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi ve Merkezi (DEKİYM) ‘ndeki tedavi süreçleri sırasında Yavru Fok’un bir anne şefkati ile bakım ve beslenmesini gerçekleştiren ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğretim Görevlisi Meltem OK’a, ve tedavi süreçlerinde önemli katkıları olan Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilimdalı Dr. Öğretim üyeleri Ömer Kırgız ve İbrahim Alakuş’a ve Veteriner Hekim Eren Ceylan’a ve tüm Merkez ve Hastane Çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
GENEL
06 Ocak 2025KÖŞE YAZILARI
06 Ocak 2025GÜNDEM
06 Ocak 2025GÜNDEM
06 Ocak 2025GÜNDEM
06 Ocak 2025GÜNDEM
06 Ocak 2025GÜNDEM
06 Ocak 2025