Emekli Eğitimci Hatice Aray’ın bir dönemin tarihini ve Köy Enstitülerinin Türkiye’ye kazandıklarını anlatan “Rüzgar Kanatlıydılar” isimli kitabı yayınlandı.
2021 yılının Haziran ayında yayınlanan kitabını Dörtyol Gazeteciler Cemiyeti için imzalı olarak takdim eden Hatice Aray’ın “Rüzgar Kanatlıydılar – Köy Enstitüleri ve Türkiye” isimli kitabı 552 sayfadan oluşuyor. Rüzgâr Kanatlıydılar kitabı Düziçi Köy Enstitüsü’nü, özgürlük ve sorumluk bilinciyle yetişen iki güzel insanın yan yana yürüdüğü bir ömrün öyküsünü anlatıyor. Kitap aynı zamanda, o yılların sosyal ve kültürel gelişmelerinin yanında siyasal çalkantılarını da içeriyor. Köy Enstitüleri’nin “iş içinde eğitim, eğitim içinde iş”, yani “üretim içinde eğitim, eğitim içinde üretim” ilkesinin yaşama geçirilişinin örneklerini yansıtan Rüzgâr Kanatlıydılar, 1940-1954 yılları arasındaki kısa yaşamlarında hep üretken olan, “Üretmeden tüketmek olmaz” diyen bu örnek kurumlara adanmış bir eser. Rüzgâr Kanatlıydılar’ı okurken, “Keşke laik cumhuriyetin o aydınlık yıllarında yaşasaydım ve bu imrenilesi Köy Enstitülerinin birinde öğrenci olsaydım” diyeceksiniz. Hatice Aray, Türkiye’de Köy Enstitülerinin kuruluş felsefesini de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 30 Ağustos 1925’te Kastamonu’daki şu sözlerine bağlıyor: “Bir toplum, bir millet, erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki bir kitlenin bir parçasını ilerletelim, diğerini ihmal edelim de kitlenin tamamı ilerlemeye mazhar olabilsin? Mümkün müdür ki bir camianın yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça diğer kısmı semalara yükselebilsin? Şüphe yok, ilerleme adımları, dediğim gibi iki cins tarafından beraber, arkadaşça atılmak ve iş, ilerleme ve yenileşme sahasında birlikte merhaleler kat edilmek lazımdır. Böyle olursa inkılap muvaffakiyetle neticelenir.”
HATİCE ARAY KİMDİR?
1954’te anne ve babasının ilk görev yeri olan Hatay’ın Dörtyol ilçesinin İcadiye köyünde doğdu. İlkokulu 1965’te, İskenderun’da Mithatpaşa İlkokulu’ndan, ortaokulu 1968’de İskenderun Lisesi’nin orta kısmından bitirdi. Girdiği Yatılı Hatay Kız İlköğretmen Okulu sınavlarını kazanarak üç yıllık bir eğitimden sonra 1971’in Haziran’ında mezun oldu. İlk görev yeri, Hatay’ın Altınözü ilçesinin Çetenli köyünde bir öğretim yılı; Hatay’ın İskenderun ilçesinde Arsuz bucağına bağlı Akçalı köyünde iki öğretim yılı; İskenderun’un Karaağaç yöresinde Konarlı köyünde iki öğretim yılı daha çalışarak beş yıllık mecburi köy hizmetini tamamladı. 1976-1977 eğitim ve öğretim yılında İskenderun ilçesinde Şükrü Kanatlı İlkokulu’na atandı. Şükrü Kanatlı İlkokulu’nda da 25 yıl çalıştı. Çalışma süresi içinde “Hızlı ve Etkin Okuma ve Bilgisayar Kursu” gibi eğitici etkinliklere katıldı.
30 yıl özveriyle çalışan Hatice Aray çok sevdiği öğretmenlik mesleğinden 2001’in Eylül’ünde emekliye ayrıldı. Üyesi olduğu İskenderun Atatürkçü Düşünce Derneği’nde çalışmalarına devam ediyor.
GENEL
21 Kasım 2024KÖŞE YAZILARI
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024