HOROZ: HATAY’IN SORUNLARI ÇÖZÜM BEKLİYOR
HASİAD Başkanı Ahmet Horoz, asrın felaketi olarak nitelendirilen depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Hatay'ın hala birçok çözüm bekleyen soruna sahip olduğunu bildirdi.
Dünya Gazetesine yaptığı açıklamada yetkililere seslenen Horoz, şehrin ekonomik toparlanması, imar süreci, sağlık ve eğitim alanındaki eksiklikler ile sınır komşumuz Suriye ile ilgili beklentiler noktasında ileriyi gören, yenilikçi çözümler beklediklerini dile getirdi. Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği (HASİAD) Başkanı Ahmet Horoz, depremden en büyük zararı Antakya, Kırıkhan, Defne, Hassa ve Samandağ gibi ilçelerdeki küçük esnafların, tarım sektörünün ve gelişmekte olan KOBİ'lerin gördüğünü vurguladı. Horoz, bu bölgelerde uygulanan 2 milyon 500 bin TL ciro şartının esnetilmesi gerektiğine atıfta bulundu.
İNŞAATTA VERGİ MUAFİYETİ OLURSA KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANIR
Hatay'ın Türkiye'nin vergi sıralamasında yedinci sırada yer aldığını hatırlatan Horoz, "Ancak verginin büyük bölümü Dörtyol, Payas, Erzin ve İskenderun'daki ağır sanayi tesislerinden karşılanıyor. En çok zarar gören ilçelerdeki küçük esnaf ve tarım sektörü için düşük faizli uzun vadeli hammadde kredisi, vergi ve SSK teşvikleri, zirai kredilerin faizsiz ertelenmesi ve borçların belirli bir seviyeye kadar silinmesi şart" önerisinde bulundu. Kentin imarı sürecinde rezerv alan çalışmalarının hızla ilerlediğini fakat bireysel yerinde dönüşüm konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığı tespitini yapan Ahmet Horoz, "Vatandaşlar yerel belediyelerden ruhsat almakta zorluk yaşıyor. Süreç aylarca uzayarak, vatandaşı mağ- dur ediyor. Yapı denetim firmaları güçlendirme izinleri için yüksek ek bedeller talep ediyor. Ruhsat süreçlerinin hızlandırılması ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün özel yetkilendirilmesi gerekiyor. Ayrıca, inşaat malzemelerinde KDV muafiyeti, SSK ve yapı denetim ücretlerinden muafiyet sağlanırsa yerinde dönüşüm hızlanabilir" değerlendirmesini yaptı.
HALA ÇÖZÜLEMEYEN SORUNLAR VAR
Antakya Küçük Sanayi Sitesi'nde depremin ardından hala çözülemeyen sorunlara da değinen Horoz, "Depremde yıkılan dükkânlar için iki yıldır bir adım atılmadı. Esnaf kendi imkânlarıyla iş yeri yapmak istiyor ancak belediyeler ruhsat vermiyor, elektrik ve su bağlanmıyor. Bu noktada insiyatif kullanabilecek bir irade bulunması gerekiyor" ifadelerini kullandı