“KEMİKLERİNİZ KIRILMADAN ÖNLEMİNİZİ ALIN!”

Hatay’ın alanında öncü hastanelerinden Özel İskenderun Palmiye Hastanesi ‘Dünya Osteoporoz Günü’ dolayısıyla osteoporozun yaşlı bireylerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Palmiye Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hüseyin Arı, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin kemik sağlığını korumada önemli olduğunu açıkladı. 50 yaş üzerindeki kadınların çoğunda, erkeklerin ise beşte birinde yaşamlarının geri kalan kısmında osteoporoza bağlı kırıkların geliştiğini söyleyen Uzm. Dr. Hüseyin Arı, “Osteoporoz; kemik kitlesinin azalması veya mikromimarisinin bozulması sonucu kırık riskinin artmış olduğu bir iskelet sistemi hastalığıdır. Osteoporoza bağlı kırıklar, düşük enerjili düşme ve hafif çarpma, hapşırma ve ani hareketle bile olabilmektedir. Osteoporoza bağlı kırık sıklık sırasına göre; omurga, el bileği ve kalçada gelişmektedir. Osteoporoza bağlı en ciddi kırık ise kalça kırığıdır. Kalça kırığı, ileri yaşlarda daha sık görülmektedir. 50 yaş üzerinde olmak, kadın cinsiyet, daha önce omurga kırığı olması, ailesinde osteoporoza bağlı kırık hikâyesinin bulunması, uzun süreli kortizon kullanımı, genç yaşlarda düşük enerjili kırık hikayesinin olması, kalsiyumdan fakir beslenme, düşük vücut ağırlığında olma, yeteri kadar güneş ışığı almama, sigara ve aşırı alkol kullanımı, aşırı kafein tüketimi, bir takım ilaçlar ve bazı sistemik hastalıklar osteoporoz riskini artırmaktadır” dedi.


TEŞHİSİ VE TEDAVİSİ NASILDIR?
Uzm. Dr. Hüseyin Arı, “Osteoporoz sessiz ilerlemekle birlikte genellikle kırık gelişene kadar semptom vermemektedir. Fakat kırıklar gelişmeden hastalığı erken tespit etmek ve bunun için tarama ile osteoporozdan şüphelenmek önemlidir. Teşhis için hastanın osteoporoz gelişimi için risk faktörleri açısından alınan öyküsünden, fizik muayene, kemik dansitometrisi, gerekli laboratuvar tetkikleri ve gerekirse radyografilerden yararlanılır. Menopoz sonrası kadınlar ve 50 yaş üstü erkekler osteoporoz riskleri açısından değerlendirilmelidir. Erken menopoza girenler, ailesinde osteoporoza bağlı kırık hikâyesi olanlar ile kendisinde düşük enerjili kırık hikâyesi olanlar, fazla miktarda sigara ve alkol tüketenler, osteoporoza neden olabilecek ilaç kullanımı ve hastalıkları olanların ilgili uzamana başvurmaları gerekmektedir. Düzenli egzersiz yapılması hareketsiz yaşamdan uzak durmak, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, risk faktörlerinin gözden geçirilmesi, olumsuz yaşam stillerinden uzak durmak, düşme riskine karşı önlemler almak osteoporoz ve buna bağlı kırıklardan korunma ve tedavi için önemlidir. Eğer doktorunuz yapılan tetkik ve klinik durumunuza göre ilaç tedavisini uygun görürse kalsiyum ve D vitamini takviyesi yanında osteoporoz için kişiye özgü çeşitli ilaç tedavileri planlayabilir” dedi.