MULLAOĞLU: “DEPREMZEDELERİ KREDİ MAĞDURU ETMEYİN”

CHP Hatay Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Servet Mullaoğlu, deprem bölgelerindeki vatandaşların çektiği kredilerin faizsiz olarak iki yıl ertelenmesi gerektiğini belirtti.

Mullaoğlu, ev almak için kredi çekenlerin evlerinin yıkıldığını fakat ev kredilerini ödemeye devam ettiklerini, 6 ay süreyle ertelenen taksitli kredi kartı borçlarının tek seferde ödenmek üzere bankalar tarafından talep edildiğini hatırlatarak, işsiz, evsiz, geçinemeyen, herhangi bir geliri olmayan vatandaşlardan bu ödemelerin istenmesinin bölge insanlarını zor duruma düşürdüğünü belirtti.  Depremden etkilenen illerde ağır ekonomik sorunlar yaşandığına dikkat çeken Mullaoğlu, bu illerin her alanda yeniden toparlanmadan, insanların yeniden gelir elde edebilecekleri koşullar oluşmadan, kredilerin ödenmesini talep etmenin doğru olmadığını belirterek, bütün kredilerin faizsiz olarak iki yıl ertelenmesi gerektiğini söyledi. Devlet’in ağır felaket yaşayan deprem mağduru vatandaşları koruması ve yaşadıkları sorunlara çözüm getirmesi gerektiğini dile getiren Mullaoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e vatandaşlardan gelen şikâyetleri ileterek TBMM Başkanlığı aracılığı ile bazı sorular yöneltti.

Sorular;

Hatay ilimizden yoğun olarak şikâyet aldığımız ve tüm deprem illerimizdeki vatandaşlarımızı ilgilendiren, 6 ay ertelenen kredi kartı borçlarının tek seferde ödenmesi uygulamasından vazgeçilmesi ve yeniden ertelenmesi için bankalar nezdinde herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?

Kredi çektikleri konutları yıkılan vatandaşlarımızın konut kredisi ödemelerinin ve diğer kredi borçlarının en az iki yıl ertelenmesi yönündeki taleplere ilişkin herhangi bir çalışmanız var mıdır?

Depremden etkilenen bölgelerde ekonominin yeniden canlandırılması ve şehirlerin toparlanması amacıyla yeni destek paketleri açıklamayı planlıyor musunuz?

211 bin konutun, 40 bin ticarethanenin, 225 okulun, 25 hastanenin yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu Hatay ilimize pozitif ayrımcılık yapılması ve başta ekonomik destekler olmak üzere daha fazla destekte bulunulması amacıyla başlatılmış herhangi bir çalışmanız var mıdır?