NECMETTİN ÇALIŞKAN: HATAY’IN %92’Sİ HARİTADAN SİLİNDİ

Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan katıldığı bir televizyon programında deprem bölgesi Hatay’ın sorunlarıyla ilgili çarpıcı bilgiler paylaştı.

Çalışkan deprem bölgesindeki vatandaşların sorunların her platformda dile getirmeye devam ediyor.

Türkiye’nin birinci gündemi deprem olarak ilan edilse de depremin en ağır faturasını, en acı bilançosu Hatay'da yaşandığını vurgulayan Çalışkan, “Şu anda nüfusun üçte birden daha fazlası başka illere göç etmiş durumda. Bunun aslında kelimelerle tarifi mümkün olmayan bir durum. Bununla beraber yine merkezi Antakya'nın %92’si haritadan silinmiş durumda. Tabii ki bunun rakamlarla izah edilecek bir tarafı yok.” dedi. Bununla beraber bildiğiniz gibi ülkemizde kanunlar gereği üniversitelerde akademisyenlerin tayin hakkı hiçbir şekilde yok. Mesela Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinde görev yapan bir akademisyenin eşi kendisi gibi akademisyen ise iki akademisyenin 30 yıl boyunca aynı iş alanında birlikte çalışmaları asla mümkün değil” dedi.

SALGIN HASTALIK RİSKİ VAR

Hatay'ın bir başka önemli sorunun salgın hastalık olduğunu ifade eden Çalışkan, “Bugün konteyner kentler toplu bir alana yapılmaktadır. Bir telle çevrili alanda 500 civarında yerine göre değişmekle beraber 100-1000 arasında diyebiliriz. Çünkü her kentinin durumu farklı ama binlerce kişi tek bir alanda yaşadığından salgın hastalık söz konusudur. Ayrıca konteynerler yaz şartlarında barınma şartlarına uygun değildir ve Hatay bölgesinin hava ikliminden kaynaklı kemiren diye tabir edilen haşere türü böceklerin ve diğer hayvanların da maalesef varlığı insanları tedirgin ediyor.” dedi.

EN ÖNEMLİ PROBLEM FAİZDİR

Memur ve emeklilere yönelik verilen zamlar üzerine de değerlendirmelerde bulunan Çalışkan, “Bugün reel olarak artış söz konusu olmadığı sürece yani siz bir taraftan zam verdiniz ama diğer taraftan da çarşıda pazarda enflasyonu durdurmadığınız sürece bu yaptığınız zammında bir anlamı olmaz. Onun için Saadet Partisine düşen bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra çözüm odaklı önerilerde bulunmak. Bugün ülkemizin en önemli problemi faiz problemidir. Bugün döviz kurlarına uygulanan politikada sadece bankaların faiz geliri olan kurumların zenginleşmesine bu durumdan da rant elde etmesinden öte hiçbir karşılığı olmamaktadır.” dedi.

MAAŞLARDA DENGESİZLİK SÖZ KONUSU

Ayrıca bugün geldiğimiz noktada pek çok kesimin maaşı itibariyle de büyük bir dengesizlikle karşı karşıya olduğunu ifade eden Çalışkan, “Maalesef ülkemizde uzmanlığın, liyakatin ve ehliyetin cezalandırıldığı bir dönem yaşanıyor. Bugün siz 20 yıl emek sarf ederek yetiştirdiğiniz herhangi bir uzmanı, bir hekimi, bir askeri alandaki uzmanı veya mühendisi 20 yıl emek edip yetiştirdikten sonra düşük maaş verirseniz, kapıyı gösterirseniz, yurt dışına kaçırırsanız. Böylelikle ülkede beyin göçünü sağlayarak, ülkenin geleceğini tehlikeye atmış olursunuz.

HATAY’IN BELEN KAYNAKLI ULAŞIM SORUNU VAR

Hatay’ın Belen geçidi sorunu vardır. Hatay, Türkiye'nin serhat şehri olarak Çanakkale Boğazı gibi tek bir noktadan girişi olan Belen geçidinde ulaşım zorluğu yaşandığından deprem sonrası yaşanan sorunlar ciddi olarak bölgeyi olumsuz etkilemiştir. Bugün de halen Belen bölgesindeki tıkanıkla şehre ulaşım çok zordur. Ankara'dan Hatay'a gittiğinizde İskenderun'a kadar rahat bir şekilde 500-600 kilometre yol gidiyorsunuz ama son 70 kilometre otobansız yere Belen geçidine gelince bu yol kadar neredeyse sürüyor desem yeridir” ifadelerine yer verdi.