Erten Elektronik
Erten Elektronik
PROF. DR. SEDAT CERECİ’DEN VAN BELGESELİ

PROF. DR. SEDAT CERECİ’DEN VAN BELGESELİ

ABONE OL
23 Temmuz 2024 10:34
PROF. DR. SEDAT CERECİ’DEN VAN BELGESELİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Akademik çalışmaları kadar çektiği belgesellerle de tanınan Prof. Dr. Sedat Cereci’nin son belgesel projesi, Van belgeseli olarak açıklandı. 1992 yılından bu yana çoğunlukla tarih ve kültür belgeselleri çeken ve 80den fazla ülkede film festivallerine katılan Prof. Cereci’nin, 17 yıl görev yaptığı Van’a vefa borcunu ödemek için Van belgeselini tasarladığı belirtildi.

Son 5 yıldır şehir belgeselleri çalışan Prof. Dr. Sedat Cereci’nin, 1992 yılında İstanbul’da çektiği ilk belgeselden sonra Antakya, Mersin, Tarsus ve Çamlıyayla belgeselleri çektiği öğrenildi.  Van’ın binlerce yıla dayalı tarihinin yanı sıra geleneksel kültürünün de ele alındığı belgesele, teknik ekibin yanı sıra Hayri Özdemir, Süheyla Dabbağoğlu, Nadir Bukay, Meriç Mercanoğlu, Gülay Özek, Rezzan Bayram, Prof. Dr. Sait Ebinç, Doç. Dr. Şahabettin Öztürk, Menekşe Ereli, İlker Kırıkbaş, İsmail Hekimoğlu’nun da katkıda bulunduğu dile getirildi.

Belgesele, Van’ın başkent olduğu Urartu devletinin kaynaklarında “Yukarı Deniz” olarak geçen Van Gölü kaydından esinlenerek “Yukarı Denizin Kıyısı” adının verildiği bildirildi. 1750 metre yükseklikteki nadir gözlerden biri olan Van Gölü kıyısına kurulan Van’ın gölle olan ilişkisinin belgeselde sıklıkla vurgulandığı dile getirildi.

En az 10 karakter gerekli