TÜRKİYE SİHA SÜPER GÜCÜ
(ABD Bülteni) World Political Review'de çıkan bir analizde; Türkiye'nin, Bayraktar TB2 S/İHA'sıyla birlikte bir “SİHA süper gücü” olduğu, dış politikasını bu yönde şekillendirdiği ve silah ihracatında dengeleri nasıl değiştirdiği kaleme alındı.
Önceki yıllarda yaşanan çatışmalarda ABD ve İsrail kaynaklı İHA'ların kullanıldığını ancak Libya, Azerbaycan-Karabağ Savaşı ve Ukrayna'dan sonra Türkiye'nin silah ihracatında en güçlü ülke hâline geldiğini yazdı.
“Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ilk günlerinde savaşın beklenmedik kahramanlarından biri olarak ortaya çıktı. Bombalama, insanlı uçaklarla değil, Ukrayna'nın 2019'da Türkiye'den satın aldığı insansız TB-2'lerle gerçekleştirildi. İHA'lar tek başına Rus ilerleyişini durdurmadı ve savaşı da bitirmedi.
Türkiye, 2020 Dağlık Karabağ savaşında Azerbaycan'ın İHA'ları kullanmasından dolayı TB-2 ihracatıyla ön plâna çıkmıştı. TB-2'ler ayrıca, Suriye ve Libya'daki savaş alanlarında da belirgin bir şekilde yer aldı. Türk silah ihracatı, 2021'e göre yaklaşık yüzde 36 artışla 2022'de 4 milyar doları aştı.
İsrail, 2014 yılına kadar, İHA satış piyasasının yüzde 60'ına hâkimdi. Ancak İsrail'in İHA ihracatındaki büyüme hızı, potansiyelinin çok altında kaldı. Türkiye'nin TB-2'si, İsrail ve ABD yapımı Reaper'a göre açıkça daha uygun fiyatlı ve erişilebilir bir alternatif. Küçük silahlara ve zırhlı personel taşıyıcılara odaklanan Türkiye, insansız teknolojilere giderek daha fazla odaklandı. 27'den fazla ülke; TB-2'yi satın aldı yâhut sipariş verdi. İHA ihracatı, dış politika hedeflerini büyütmek için tasarlanmış görünüyor.
Türkiye'nin İHA ihracatı, A.B.D.'nde kaşların kalkmasına sebep oldu. Ukrayna'daki savaşın ilk aylarından sonra, Rusya, TB-2‘lerle artık yenilmez olmaktan çıkmıştı. İHA'lar, Ukrayna’da kalmaya devam edecek. Türkiye de onları arayan ülkeler için çekici ve istekli bir tedarikçi olmaya devam edecek gibi görünüyor.”